Välj kreditkort efter livssituation.

Att byta jobb, eller att börja studera är ofta förenat med en förändrad ekonomisk situation. Om din ekonomi förändras, ändras troligen även din livsstil.

I ett sådan läge kan det vara klokt att se över valet av kreditkort. Välj det kreditkort som belönar dig mest, och ger mest tillbaka beronde på i vilket skede du är i livet.


Kreditkort för dig som är lite yngre.

Ta gärna hjälp av dina föräldrar och välj ett kreditkort som har mer fasta ramar än vanligt, med en låg kreditgräns. Om din ekonomi inte tillåter den ränta som kreditkort i regel är förknippade med kan ett kontantkort vara ett bra alternativ.  Ett kontantkort är kopplat till en summa med dina egna pengar som säkerhet.  Du lånar med andra ord dina egna pengar. Eftersom du låser upp dina pengar på kortet kan du vara säker på att ditt köpande aldrig går över styr. Detta är ett bra sätt för dig att börja bygga upp en ekonomisk kompetens som, förhoppningsvis, gör att du väljer rätt typ av kreditkort i framtiden.

Anser du dig redan tillräckligt ansvarsfull med dina pengar?  Välj då ett kreditkort med en låg årsavgift och som ger dig förmåner och bonuspoäng för den typen av varor som du troligen kommer att köpa, exempelvis böcker, musik och biobiljetter o s v.  Det är troligt att ditt första kreditkort  kommer att ha en mycket låg kreditgräns. Denna kommer dock att öka med tiden när du kan visa att du använder kortet på ett ansvarsfullt sätt.

Bra val för dig som ska ansöka om kreditkort för första gången:

Swedbanks Bankkort Visa eller Betal och Kreditkort Mastercard är bägge två kort med låg, eller ingen, årsavgift. Dessa kreditkort kan kombineras med ett studenterbjudande som ger fri årsavgift tillsammans med andra förmånliga erbjudanden.

Kreditkort för unga familjer

När du bestämmer dig för att bilda familj kommer du troligtvis också bli tvungen att hantera ett större ekonomiskt ansvar. Med eventuella bolån, föräldraledighet, dagisavgifter och andra ekonomiska belastningar kan det, under vissa perioder i livet, bli svårt att få ekonomin att gå ihop. Även om det givetvis bör undvikas kan det då och då hända att du blir beroende av kreditlån för att hjälpa dig genom månaden.

Vad du ska titta på: Hitta ett kort som minimerar utgifterna för de skulder som du eventuellt drar på dig genom att nyttjandet av krediten. Ett kort med låg ränta och/eller  som ger fler förmåner i de vardagliga köpen.

Bra val: För dem som göra avbetalningar varje månad erbjuder Nordea Visa Gold en låg års ränta på 7,25 %, här ingår även en allriskförsäkring och rabbat när du tankar bilen.  Här får man även tillgång till en mängd bra erbjudande när det kommer till shopping och upplevelser.

Mitt i Karriären

Finansiell ställning: Med lite tur står du nu inför en tid med bättre ekonomi och större förtjänst- och dina kreditkort kan hjälpa dig att göra det bästa av dem. Många människor befinner sig på resande fot mer än någonsin i detta skede av livet, vare sig det är att resa till en företagspresentation eller njuta av en välförtjänt semester, så dra nytta av din tid borta.

Bra att välja: Kort med resebelöningar är viktiga när du är i detta skede av livet, vilket snart kan ge så många bonuspoäng att man har en gratis resa att se fram emot. Vissa kort erbjuder särskilda förmåner som gratis tillgång till lounger på flygplatser eller  en omfattande reseförsäkring. SAS EuroBonus American Express Card kan vara rätta kortet i detta läge.

Överväg också: Om resor och gåvor inte är din stil, utnyttja de extra kontanter du kan få tillgång med en mer stabil ekonomi. Du kommer mer sannolikt att kunna kvalificera dig för kort med större ekonomiska belöningar när du nu har en bra kredit historia och bakgrund.


Pensionären

Finansiell ställning: Vid det här laget, har du nog en bättre  känsla för din ekonomi, och med lite tur, inte några större skulder. Det innebär att du kan fokusera på belöningar som kommer att förbättra dina gyllene år. Kanske har du äntligen har tid att göra den jordenrunt resa som du drömt om hela livet ?Men om du inte är hemma, vem betalar räkningarna?

Vad du ska titta på: Under dessa omständigheter är bekvämligheten viktig. Börja leta efter ett kort som kan knytas ihop med ditt transaktionskonto och sparkonto, till exempel. Om du ska besöka världens alla hörn i din husbil, kan det vara en fördel att bara kunna logga in på nätet och flytta pengar från dina konton till ditt kreditkort och sen fortsätta resa vidare. Att ha enkel tillgång till och mellan alla konton.

Överväg också: Om du inte planerar en jorden runt resa, kan du istället använda ett kort som kommer att ge belöning för sysselsättningar närmare hemmet, såsom måltider ute, böcker eller hem och trädgård.

Bra val: Välj ett kort som fungerar att betala med över hela världen som t ex Diners Club. Med detta kort får du även mängder av bra erbjudanden på resor runt om i världen, och det kan användas för att betala med på miljontals ställen. Här finns även många tilläggstjänster att välja till som extra många dagar räntefri kredit eller autogiro som sköter alla återkommande betalningar åt dig.

Comments are closed.